Skip to main content

1700 – 1799

7) ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ Νικολός (Καβονικολός) 1700

Ούτος γεννηθείς εν Ποταμώ τω 1700 απέκτησε τέσσαρα τέκνα 1) Γεώργιον, 2) Μανώλην, 3) Γιάννην (Γκαβογιάννην) και 4) Μηνάν (1745) Κορωναίον (σημείωμα Π. Κορωναίου, σελίς 56 και 74).
Ο Πάνος Κορωναίος γράφει:
«Οι κατά σειράν απόγονοι του (υπ’ αριθ.4) Καλογήρου δεν είναι γνωστοί, μέχρι του πρώτου γνωστού απογόνου Γιώργη ή Γερογιώργη ή Καβονικολού, οίτινες ήσαν οι πλουσιώτεροι και οι έχοντες την μεγαλυτέραν επιρροήν εις ολόκληρον σχεδόν το Τσιρίγο.
Δια την επιρροήν του Καβονικολού διηγούνται ότι: Επί Ενετών, όταν ούτος εκτύπα την ράβδον του εις την γην ολόκληρος ο τόπος ήρχετο εις τας διαταγάς του. Οσάκις δε τον επεσκέπτοντο οι πρόκριτοι και οι καλοί του τόπου άνθρωποι ή οι άνθρωποι της εξουσίας, τους έδιδε δια κάθισμα μεγάλα κεφάλια τυριά και τυπάρια μεγάλα μελισσοκέρι από 10 έως 15 οκάδες το καθένα τα οποία σκέπαζε με ωριαία και μεγάλα χαλάκια, και τα οποία εδώρει εις αυτούς ως ευρίσκοντο κατά την αναχώρησίν των. Την επιρροήν του ηύξησε πολύ και η ανδρεία του. Ήτο πολύ γενναίος άνθρωπος.
Ούτος νυμφευθείς μίαν νέαν ονόματι Άννα εκ καλλίστης οικογένειας απέκτησε δύο θυγατέρας τας οποίας καλώς απεκατέστησε και τέσσαρας υιούς: Γεώργη, Μανώλη, Γιάννη ή Καβογιάννη και Μηνά οίτινες ήσαν όλοι ωραίοι άνδρες και παλληκάρια. Ούτοι μετά τον θάνατον του πατρός των εύρον μεγίστην περιουσίαν την οποίαν και διανεμήθησαν». Ταύτα αναφέρονται και εις την παράδοσιν.
Ο Μηνάς (Πάππος του υπ’ αριθ. 11 Πάνου Ν. Κορωναίου) ενυμφεύθη την Βερνάρδου (ευγενή) (τα του συνδέσμου των ίδε Πάνου Κορωναίου σημείωμα σελ. 75). Απέκτησε τρεις υιούς Εμμανουήλ, Νικόλαον και Πιέρον και δύο θυγατέρας την Άννα και Κυριακούλα. Μετά δωδεκαετή έγγαμον βίον ανεχώρησε από το Τσερίγο και κατευθύνθη εις την Ανατολήν καταλήξας εις Κωνσταντινούπολιν όπου είχε φθάσει και ο υιός του Νικόλαος (Πατήρ του Πάνου). Ο Μηνάς απέθανε το 1835 εν Κωνσταντινουπόλει εις ηλικίαν 90 ετών περίπου.
Εν Κυθήροις εις τα βιβλία της Παναγίας της Ιλαριωτίσσης του Ποταμού ανευρίσκονται τα βαπτιστικά των τέκνων των τεσσάρων τέκνων του Καλογήρου (εγγόνια) με όνομα Νικολός ως Κορωναίοι Μανωλάκηδες, πλήν του Νικολού του Γιάννη (Γκαβογιάννη) Κορωναίου, ουδείς δε άλλος Κορωναίος Νικολός Μανωλάκης αναφέρεται. Ίδε εις τας σελ. 55 και 56 τα βαπτιστικά με όνομα Νικολός Κορωναίος Μανωλάκης ως και του Νικολού Γιάννη Κορωναίου.

8) ΚΟΡΩΝΙΟΣ Αντώνιος

Αντώνιος Κορωνιός Χίος μετέφρασεν εις το αγγλοελληνικόν το περί παίδων αγωγής του Πλουτάρχου, Ερρίκον του Κάμπη τον παιδαγωγόν, και την Γαλάτειαν του Φλωριανού εκδοθέντα και τα τρία εν Βιέννη τω 1796 και συνέγραψεν Ψυχαγωγίαν προς χρήσιν των παίδων.

9) Νικολός ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ Μανωλάκης (1788) του Μανώλη (υιός του υπ’ αριθ. 7)

Γεννηθείς τω 1788 εν Ποταμώ Κυθήρων. Τούτου υιός ο υπ’ αριθ. 12 Ιωάννης Νικολάου Κορωναίος. Επωνομάζετο δε η οικογένεια του Νικολού Κορωναίου Μανωλάκη. Η οικογένεια (Κορωναίοι) φέρεται εκ Κυθήρων από του 15ου αιώνος (1430) καταφυγούσα εκεί εκ Πελοπονήσσου όπου οι Κορωναίοι απαντώνται εν Μάνη μεταξύ των κορυφαίων Μανιατών τοπικοί άρχοντες Μάνης (ο υπ’ αριθ. 5) υπογράφοντες μετά των άλλων 12 τοπικών αρχόντων Μάνης (1618) ως πληρεξούσιοι Μάνης (Γιόργος Κορονέος με τα χορία μου) την πρός τον Δούκα του Νεβέρ επιστολήν ή ακόμη αναφέρονται ως προύχοντες του Κελεφά (1696) (ο υπ’ αριθ. 6) προέρχονται δε εκ Κορώνης. Της οικογενείας άλλος κλάδος (εκ Κορώνης προερχόμενος) απαντάται εν Ζακύνθω κατά τον 15ον αιώνα (ο υπ’ αριθ. 3 Τζάνες Κορωναίος γεννηθείς τω 1480 και εν Βενετία ( 1519) κλπ.).
Πατήρ του ως άνω Νικολού Μ. Κορωναίου (εγγονού του υπ’ αρ. 7) είναι ο Μανώλης Ν. Κορωναίος.
Εκτός του Νικολάου Μ. Κορωναίου, έχομεν εκ των τέκνων του υπ’ αρ. 7 και τους πρωτοεξαδέλφους τούτου.
Νικολόν Ιωάννου Κορωναίον γεννηθέντα τω 1777 (υιόν του Καβογιάννη)
Νικολόν Γεωργίου Κορωναίον γεννηθέντα τω 1790 και
Νικόλαον Μηνά Κορωναίου γεννηθέντα το 1793 (εκ μητρός ευγενούς Βερνάρδου) πατέρα του Πάνου Κορωναίου υπ’ αριθ. 11 όστις κατά ταύτα είναι δεύτερος εξάδελφος του υπ’ αριθ. 12. Αποσπάσματα εκ των βιβλίων της Ιλαριωτίσσης.
1) 1773 μηνός Οκτομβρίου 30 εβάπτισα ένα πεδί σερνικό του Γιάννη Κορωνέου ποτέ Νικολό και το ονόμασα Νικολό και ήτον οι ανάδοχοι Η φροσίνα γηνί του γκαργκάκη Παπουτσή Λυριότη.
2) 1788 μηνί Σεπτεμβρίου 17 εβάπτισα ένα παιδί αρσενικώ του Μανόλυ Κορονέου Μανολάκι του Νικολού μετά της χρυσούλας νομήμου αυτού συμβήας, ήτον ημερόν ηκωσιπέντε και ονόματι Νικολός, αναδόχα του αγίου βαπτήσματος η Ελένη γηνή του ποτέ Θεοδωρί πρινέα.
3) 1790 μηνός Νοεμβρίου 13 εβάπτισα ένα πεδή σερνικό του γιόργι Κορονέου ποτέ νικολού μανολάκη μετά της Ελένης νομίμου αυτού συμβίας ήτο ημερών τρίο και ονομάσθη νικολός ανάδοχος του αγίου βαπτήσματος ο σιορ τζορτζίς μελέκος ποτέ νηκολάκης.
4) 1793 μηνός Οκτωβρίου 10 εβάπτισα ένα πεδίον σερνικόν και το ονόμασα νικολό του μηνά Κορονέου (τα παιδιά του Μηνά 3 αγόρια εξ ων εις ο Νικολός και δύο κορίτσια) Μανωλάκη του Νικολού και ήτον η νονή του πεδίου ο Παναγιώτης πυλής του γιόργη και ο αναστάσης Λυριότης.

10) ΚΟΡΩΝΙΟΣ Δημήτριος

Κορωνιός Δημήτριος αγωνιστής εκ Κορώνης, πεσών εις την μάχην του Ναυαρίνου τω 1825.